Pilates Nedir?
Pilates 20. yüzyılın başlarında Joseph Hubert Pilates tarafından bir egzersiz sistemi olarak geliştirildi. Esas adı kontrolojidir. Pilates tekniğine ismini veren Joseph Pilates, 1880’de Düsseldorf’ta dünyaya geldi. Astım ve romatizmayla boğuşan ve çelimsiz bir çocuk olan Pilates, genç yaşta kayak ve jimnastikle ilgilenerek vücudunu geliştirdi. 1912’de İngiltere’de sirk cambazı, boksör ve dedektiflere kendini koruma dersleri veren bir eğitmen olarak çalışan Pilates, Birinci Dünya Savaşı döneminde düşman ilan edilerek Lancaster bölgesinde kampa alındı.
Kampta hasta bakıcılık yapan ve burada kendi tekniğini geliştiren Pilates, askerlere tekniğini öğretti. 1918 yılında İngiltere’de pek çok kişinin ölümüne neden olan grip salgınından Pilates’in kampındakiler etkilenmeyince, uyguladığı teknik ön plana çıktı. Savaştan sonra Almanya’da metodunu geliştirmeye devam eden ve bunu şehir polislerine öğreten Pilates, 1926 yılında ABD’ye göç etti ve profesyonel dansçı ve jimnastikçilerin yaşadıkları sakatlıkları gidermek amacıyla kendisine bir stüdyo açtı.
Pilates, günümüzde gelişen bilgi kaynakları ve araştırmalar sayesinde yalnızca sakatlıkların tedavisinde değil, fit bir vücuda sahip olmak, ileri yaşlarını sağlıklı ve zinde yaşamak, vücudunu şekillendirmek, kas kitlesini arttırmak isteyen her yaştan bireye ihtiyacını en kısa sürede verebilen bir egzersiz sistemi halini almıştır.
Pilatesin vücut üzerinde birden çok faydası vardır. Başta doğru nefes almayı öğreterek, akciğerlerin oksijen kapasitesini arttırmakta ve yanlış nefes almaktan kaynaklanan birçok rahatsızlığı gidermektedir.
Bedenimizin duruşu ve şekli, bize günlük hayatımızı ne şekilde geçirdiğimizi gösterir. Öne eğik duran, sırtında kamburluk (kifoz) olan bireyler, genellikle ofis hayatı yaşayan, çok fazla
Çok fazla ayakta durmak zorunda kalan, yanlış uyku pozisyonunda yatan ya da kullandığı yatak ve yastığı yanlış olan bireyler, bel çukurlarının derinleşmesi (lordoz) problemi yaşarlar.
Kişinin bacak bölgesinin önünde ve arkasındaki kas grupları arasında çok fazla fark olması, dizin normalden fazla geriye hareket etmesi (hiperekstansiyon) ile sonuçlanır.
Günlük hayatın bize getirdiği bu tip deformasyonları fark edemez ve bedenimizi o şekilde kullanmaya devam edersek bu duruş bozuklukları, zamanla sakatlık yaşama olasılığımızı arttırır.
Pilatesin ilk gününde yapılan vücut ve duruş analizi ile, tüm bu olası deformasyonlar ve çözümleri, size ilk deneme dersinde anlatılarak egzersiz programınız çıkarılır. Pilates, dışarıdan bakıldığı gibi top ile hareketler yapılması gereken ya da aletli-aletsiz diye ayrılabilecek bir sistem değildir. Pilates, fitness ya da yoga gibi ancak çok daha etkili bir egzersiz sistemidir. Bu sistemi uygulamak için top, yay, terabant, cadillac, reformer gibi yardımcı ekipmanlardan yararlanılır. Pilates, egzersiz yaparken bedeni nasıl kullanmanız gerektiğini gösteren bir sistemdir. Dolayısıyla; fitness hareketleri uygularken bile omurganın konumu, boynun durumu, ayaklar gibi bir çok detaya dikkat ederek kendinizi korumanızı sağlar.